Blog

Novice prve slovenske klinike za podjetja. Prihodnost se oblikuje na tej strani.

Koliko državnih podjetij bo imela Slovenija v letu 2050?

13.01.2016 | Avtor: Aleš Kumperščak

Vprašanje, ki se zastavlja samo po sebi. Še posebej v luči, ko država (vsaj deklarativno) prodaja podjetja v večinski državni lasti.

 

Vsaka Vlada trdi, da svoje delo opravlja zakonito. To pomeni, da pri svojem delu ne krši obstoječe zakonodaje in Ustave. V tem razmisleku bomo upoštevali da bo obstoječa in vse prihodnje Vlade delovale na tak način.

 

Država upravlja podjetja preko družbe SDH (Slovenski državni holding). Družba SDH nima popolnoma prostih rok. Samo delovanje SDH je dodatno regulirano še s posebnim zakonom o SDH. V njem je SDH kot pravna naslednica KAD-a prevzela tudi obveznosti do pokojninske blagajne (ZPIZ).

 

V bistvu bi to moralo pomeniti, da SDH pokrije minus pokojninske blagajne iz naslova prejetih dividend in prodaj naložb in ne samo 50 mio EUR, kot je predvideno. Kot je znano, pa država »primakne« v pokojninsko blagajno vsako leto več kot milijardo EUR (približno  10% proračuna).

 

Danes je premoženje SDH ocenjeno na 13 milijard EUR. Dobro upravljano premoženje ima približno 10% donosnost in 5% izplačilo dividend.  SDH bi tako lahko (moral) v pokojninsko blagajno prispevati vsako leto vsaj 600 milijonov EUR; kljub temu bi imela pokojninska blagajna še vedno primanjkljaj v podobni višini. 

 

Da bi se lahko pokojnine izplačevale brez udeležbe proračuna bi morala Slovenija podvojiti vrednost podjetij v državni lasti.

 

Kako nam kaže?

 

V prihodnje se bo delež starejših od 60 let samo še povečeval. Zaradi premajhne rodnosti, se bo število aktivnih prebivalcev zmanjševalo. Zato bo pokojninska blagajna samo še bolj obremenjena; tudi če predpostavimo, da se bo delovna doba podaljšala. 

 

 

Rešitev

 

Slovenija bo tako prisiljena povečevati delež podjetij v državni lasti. Samo na tak način je mogoče povečati prilive v pokojninsko blagajno in ohranjati vzdržen proračun. Če bi danes morala imeti Slovenija za 25 milijard EUR premoženja v državnih podjetjih, jih bo morala imeti leta 2050 približno za 50 milijard EUR. Zato se bo moralo število podjetij v državni lasti povečati. Če se bo njihovo število zmanjševalo, potem bo imela Slovenija zelo velike proračunske težave.

 

 

Epilog

 

Kratek razmislek nam hitro pokaže, da bomo morali korenito spremeniti ekonomsko logiko, v kolikor resnično želimo ohraniti blaginjo v Sloveniji. Seveda lahko prodamo vsa državna podjetja, a se bo to zagotovo odrazilo tudi v davčni politiki države. Davkov bo zmeraj več, učinki zmeraj slabši (Lafferjeva krivulja), primanjkljaj pa zmeraj večji. 

 

Če bi bila danes podjetja v državni lasti učinkovito upravljanja, bi se v proračun nateklo za 5% več prilivov. To pomeni, da bi namesto proračunskega deficita imeli suficit. 

 

Zakaj so podjetja v državni lasti tako slabo upravljana pa je že drugo vprašanje.

 

 

PS

Mišo Alkalaj o neoliberalizmu Miltona Friedmana: »Vodilni profesorji ekonomije, predvsem mlajši, so bili predani verniki Miltona Friedmana. Danes se nekateri že kesajo« (vir: Večer, 10.01.2016)